Wat is het verschil tussen porter en stout?

Dark Beer

Donkerbruin tot zelfs op koffie lijkende zwarte bieren, de porter en de stout zijn bezig met een comeback. Jarenlang waren deze bieren minder populair, maar sinds de Kompaan Bloedbroeder de Dutch Beer Challenge won tijdens de Week van het Nederlandse Bier 2017, zijn ze op de weg terug. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee bierstijlen? Daarvoor moeten we terug naar Londen in de 18e eeuw.

De geschiedenis

De porter is ontstaan in Londen in de 18e eeuw. Van oorsprong werden de bieren gemengd in de pubs in Engeland. Tot op een dag een barman van één van de Londense pubs een lichter gehopt biertje zou hebben gemend met een oudere aged-ale. Deze variant was direct erg in trek bij de bevolking en de porter was geboren. De naam porter dankt het aan de Londense drager ofwel “porter” in het Engels. Zij deden zwaar werk en dronken deze bieren vanwege de hoge voedingswaarde.

Vanwege de populariteit van de porter gingen steeds meer brouwers hun eigen biertje maken. Dit zorgde al snel voor veel verschillende varianten. Zodoende voegden veel brouwers verschillende ingrediënten toe aan hun brouwsel om het alcoholpercentage te verhogen. Dit resulteerde uiteindelijk in de stout porter, wat tegenwoordig in de volksmond gewoon stout is.

Wat is het verschil?

Grote verschillen tussen een stout en een porter zijn moeilijk te herkennen. Beiden zijn donker van kleur, waar de porter vaak donker koper tot donkerbruin is en de stout meestal nog iets donkerder is of zelfs zwart kan zijn. Wat betreft de geur staat de gebrande mout bij een stout centraal. Een porter kan daarentegen ook geuren hebben zoals karamel of koffie. Een stout bevat ook de typisch gebrande, bittere en droge smaak, terwijl een porter ook wat zoetig kan zijn.

Het grootste verschil zou je verwachten in het alcoholpercentage. Zoals de geschiedenis ons vertelt is een stout eigenlijk niets anders dan een zware porter. Maar ook dit is tegenwoordig niet meer het geval. Door de vele varianten zijn er zelfs stouts met een alcoholpercentage van 4%. Anderzijds zijn er natuurlijk ook nog de Russian imperial stouts die een alcoholpercentage kunnen hebben van zo hoog als 14%. De bekendste stout ter wereld is waarschijnlijk Guinness. Deze variant wordt ook wel de Irish dry stout genoemd en is wereldwijd verkrijgbaar.

Food pairings met stouts en porters

Stouts en porters zijn ook uitermate geschikt voor in de keuken. Vooral desserts zijn heerlijk met deze bieren door hun gebrande smaak en tinten van chocolade, koffie en room. Zo kun je bijvoorbeeld een overheerlijke chocolade taart of cake maken met Guinness. Ook pudding of bieramisu is uitermate geschikt om te maken met een porter of een stout. Naast zoete gerechten gaan deze bieren ook heel goed samen met wild vlees zoals hert, konijn of fazant. Vooral nootachtige varianten passen erg goed bij dit soort vleesgerechten.

Stouts en porters

Ondanks de toenemende populariteit van stouts en porters hebben toch nog veel mensen vooroordelen over deze twee mooie bierstijlen. De donkere kleur schrikt vaak af en wordt meestal geassocieerd met een hoge dosis alcohol. Dit is doodzonde! Bij het lezen van smaken als chocolade, espresso en karamel loopt bij ons het water al in de mond. Dus stap eens uit je comfortzone en begin gewoon met een lichte variant. Zeker nu de koude herfst- en winterdagen er weer aankomen gaat er niets boven een mooie stout of porter bij de open haard of gewoon lekker naast de verwarming. Laat jezelf verrassen en probeer het uit, proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *