Oktoberfest: Hét bierfestival van het jaar

vier weizen bierglazen

Oktoberfest is voor menig bierliefhebber hét feest van het jaar. Op dit enorme feest in München staan grote pullen centraal en kunnen we genieten van heerlijke Duitse weizen bieren. Het Oktoberfest kent een rijke geschiedenis en tal van tradities. Maar hoe is het Oktoberfest eigenlijk ontstaan?

Geschiedenis

Het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 ter ere van het huwelijk tussen kroonprins Ludwig I van Beieren en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. Prins Ludwig wilde de vreugde van zijn huwelijk graag delen met zijn volk en organiseerde daarom een paardenrennen voor alle inwoners van München. Massaal kwamen de inwoners op de paardenrace af en het feest was een groot succes. Het feest was zo goed bevallen dat er werd besloten het festival jaarlijks terug te laten keren, Oktoberfest was geboren.

Traditie

De paardenrennen uit 1810 zijn inmiddels al lang geen onderdeel meer van het Oktoberfest van vandaag. Toch barst het Oktoberfest nog van de tradities. Zo dragen de mannen bijvoorbeeld nog altijd een  “Lederhose” en zijn de vrouwen gekleed in de traditionele “Dirndl” jurk.

Data

Traditiegetrouw start het Oktoberfest om 12:00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt het op de eerste zondag van oktober. Het festival mag echter nooit eindigen vóór de Dag van de Duitse eenheid, welke op 3 oktober valt. Als de eerste zondag van oktober voor deze feestdag valt dan wordt het Oktoberfest verlengd tot en met 3 oktober. Zodoende duurt het festival 16 tot 18 dagen. Ook dit jaar valt de eerste zondag van oktober voor de Dag van de Duitse eenheid en kunnen we 2 extra dagen genieten van de mooie bieren.

Locatie

Het Oktoberfest wordt nog steeds op dezelfde locatie gehouden als waar het ruim 200 jaar geleden begon. Net buiten het centrum van München ligt het speciale terrein de “Theresienwiese” (Theresiaweide), waar elk jaar het festival wordt georganiseerd. Het terrein staat ook wel bekend als de “Wiesn”, wat Beiers is voor weide of weiland. Aan de rand van dit terrein staat “Frau Bavaria”. Dit is een groot bronzen beeld en staat symbool voor het land Beieren. Tegenwoordig bestaat het terrein uit een kermis en 14 grote tenten. Dit zijn enorme tenten die plaats aanbieden tot wel 10.000 personen. De tenten worden allemaal omringd door een zogenaamde “Biergarten”, wat gezien kan worden als een terras waar je heerlijk in het zonnetje kunt zitten.

O’zapft is

Een andere traditie is de opening van het festival door de burgermeester van München. Deze traditie is ontstaan in 1950 toen de toenmalige burgermeester van München, of Müncher Oberbürgermeister zoals de Duitsers zeggen, Thomas Wimmer het eerste vat bier in de Schottenhamel Festzelt opende. Tijdens deze opening sprak hij de woorden “O’zapft is”, wat Beiers is voor “er is getapt”. Sindsdien opent elk jaar de burgermeester van München het festival met deze woorden.

Bezoekers

Het Oktoberfest is inmiddels uitgegroeid tot het grootste bierfestival ter wereld. Tegenwoordig trekt het festival zo’n 6,5 miljoen bezoekers verspreid over alle dagen. De meeste mensen komen uit Duitsland en de buurlanden Italië, Oostenrijk en Nederland. In Italië is het Oktoberfest zelfs zo populair dat zij met bijna 20% de grootste groep buitenlandse bezoekers vertegenwoordigen. In Italië noemen ze het Oktoberfest “Festa della Birra”. De meeste Italianen komen het tweede weekend van het festival naar München en de Duitsers noemen dit weekend dan ook “Italiener Wochenende”, oftewel het Italianen weekend. Tijdens dit weekend wordt alles ook speciaal in het Italiaans aangegeven zodat alle bezoekers uit Italië makkelijk het programma kunnen lezen.

Bier

En dan nu het belangrijkste puntje van het Oktoberfest, bier! Traditiegetrouw wordt het bier uit de typische 1 liter pullen gedronken, die in het Duits een “Maß” worden genoemd. Tijdens het festival mag alleen bier geschonken worden dat binnen de stadsgrenzen van München is gebrouwen. Hierdoor zijn slechts 6 brouwerijen vertegenwoordigd op het Oktoberfest:

  • – Augustiner
  • – Hacker-Pschorr
  • – Löwenbräu
  • – Paulaner
  • – Spaten
  • – Hofbräu

Speciaal voor het Oktoberfest maken deze brouwerijen het zogenoemde “Oktoberfest Bier” ofwel “Märzen”. De naam Märzen komt van de periode wanneer het bier gebrouwen wordt, namelijk in maart wat “März” is in het Duits. Vervolgens worden deze bieren opgeslagen tot eind september wanneer het Oktoberfest begint. Een Märzen is een moutachtige lager met veelal een diep gouden of amberachtige kleur. Voorheen waren Märzen donker van kleur totdat in 1872 een amber-rode Vienna lager werd gebrouwen welke immens populair werd onder de bierliefhebbers. Märzen hebben meestal een alcoholpercentage rond de 5,5% tot 6%.

Oktoberfest in eigen huis

Oktoberfest is absoluut het bierfestival wat je een keer meegemaakt moet hebben. Op het moment dat je er bent, verlang je eigenlijk al weer naar volgend jaar. De gezellige sfeer, de heerlijke bieren en de leuke muziek zijn fantastisch om mee te maken. Tot grote spijt van veel bierliefhebbers kunnen zij niet jaarlijks bij het Oktoberfest aanwezig zijn. Om de pijn te verlichten brengt BrewPack het Oktoberfest gewoon een beetje naar jouw woonkamer toe. Met het BrewPack Oktoberfest Pack heb jij een paar heerlijke weizen bieren in huis en een mooi glas om het uit te drinken. Het enige wat je nu nog moet doen is een playlist maken met Duitse Schlagers, een Lederhose aantrekken en je eigen Oktoberfest is compleet. Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *