Het OKTOBERFEST Pack

BrewPack Oktoberfest Pack

Het Oktoberfest is ontstaan in 1810 toen er een groot feest werd gehouden ter ere van het huwelijk tussen kroonprins Ludwig I van Beieren en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. Destijds was het feest in de vorm van een paardenrennen, tegenwoordig staat het natuurlijk vooral bekend om de grote tenten en het bier. Toch is er nog steeds traditie op het Oktoberfest zoals de Lederhose en de Dirndl jurk. Op het Oktoberfest worden heerlijke Märzen bieren geschonken die gebrouwen worden door zes brouwerijen uit München: Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten en Hofbräu. Deze fijne doordrinkers worden gedronken uit enorme 1 liter pullen, die in het Duits een “Maß” heten. Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld en is absoluut een feest waar je als bierliefhebber een keer geweest moet zijn. Om in te haken op deze mooie traditie heeft BrewPack speciaal voor deze gelegenheid het Oktoberfest Pack samengesteld.

Paulaner Oktoberfest BierPaulaner Oktoberfest Bier

Paulaner is elk jaar te vinden op het Oktoberfest waarvoor ze het gelijknamige biertje brouwen. De Oktoberfest heeft een gouden kleur en wordt door de brouwer beschreven als “oktober zonneschijn”. Tijdens het inschenken wordt een mooie witte schuimkraag gecreëerd die redelijk lang blijft zitten. Het aroma van de Oktoberfest is moutig en broodachtig. De smaak is licht zoet waarin je banaan kunt herkennen samen met een subtiel kruidige toon. Paulaner is de jongste brouwerij uit München opgericht in 1634 in een klooster. De brouwerij dankt haar naam aan de monniken van de “Orde der Miniemen” die in het Duits Paulaner worden genoemd. Op het logo van Paulaner is Franciscus van Paola afgebeeld, de stichter van de orde. Destijds brouwde Paulaner een bockbier wat alleen op speciale gelegenheden openbaar werd geserveerd. Het huidige recept van het Paulaner bier is afkomstig van de brouwmeester die als “broeder Barnabas” bekend stond.

 

Spaten OktoberfestbierSpaten Oktoberfestbier

Spaten behoort ook tot een van de zes brouwers die elk jaar op Oktoberfest staat. Speciaal voor deze gelegenheid brouwen zij de Spaten Oktoberfestbier. De Oktoberfestbier heeft een heldere gouden kleur en een mooie schuimkraag. Het aroma is moutig en heeft zoete en fruitige geuren. De smaak van de Oktoberfestbier is licht zoet met een toon van citrus. Ook deze Oktoberfesteditie is een echte doordrinker, gemaakt om per liter te drinken. De Spaten brouwerij werd opgericht in 1397. Sinds 1807 is de brouwerij in eigendom van de familie Sedlmayr. Gabriel Sedlmayr is terug te vinden op het logo van de brouwerij met een initiaal aan weerszijden van de herkenbare schep. In 1872 was de Spaten brouwerij de eerste die Märzen brouwde, gebaseerd op een Oostenrijks recept. Voor dit bier werden alleen ingrediënten gebruikt uit de streek Beieren. Dit bier is heel lekker in combinatie met gebraden os.

Hacker Pschorr Oktoberfest

Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen

De Oktoberfest Märzen van Hacker-Pschorr is jaarlijks te vinden op het Oktoberfest. Dit biertje komt in een beugelfles van een halve liter. Deze Märzen heeft een amberachtige kleur in tegenstelling tot de vaker voorkomende gouden kleur. Bij het inschenken ontstaat een mooie witte schuimkraag zoals gewend van een weizen bier. In het aroma van de Oktoberfest Märzen is karamel te herkennen. De smaak is licht zoet van geroosterde mout en bevat ook een te onderscheiden broodsmaak. In de afdronk zit een kleine bitter en proef je nootachtige tonen. Hacker-Pschorr is in 1417 opgericht. Destijds heette het “Preustatt in the Hagkagasse”. Preustatt is oud-Duits voor brouwerij. De naam Hacker-Pschorr is ontstaan door het huwelijk van Teresia Hacker en Joseph Pschorr die samen van de brouwerij een succes maakten. Hacker-Pschorr zit vandaag de dag in hetzelfde pand als de Paulaner brouwerij. Dit biertje wordt vaak gedronken in combinatie met braadworst en zuurkool.

Löwenbräu OktoberfestbierLöwenbräu Oktoberfestbier

Het Oktoberfestbier van Löwenbräu wordt traditioneel geschonken tijdens het Oktoberfest in München. Dit biertje heeft een licht oranje gouden kleur en een mooie witte schuimkraag die lang aanwezig blijft. Het aroma is wat moutig met een subtiele geur van citrus. De smaak is licht zoet door de mout en drinkt fijn weg. De afdronk van de Oktoberfestbier is aangenaam droog en bevat een klein bittertje. Löwenbräu is een al eeuwenoude brouwerij, opgericht in 1383. Echte furore maakte de brouwerij in de 19 e eeuw toen het in 1818 werd opgekocht door de familie Brey. Zij maakten van Löwenbräu de grootste brouwerij van München. Sinds 2004 maakt Löwenbräu onderdeel uit van het enorme bierbedrijf AB InBev. Kenmerkend voor de brouwerij is de leeuw dit op het logo wordt afgebeeld. Deze is ook te zien op de biertent van Löwenbräu op het Oktoberfest. De Löwenbräu is aan te raden in combinatie met haring.

 

Maisel's WeisseGebr. Maisel Bayreuth – Maisel’s Weisse 

Als enige uit dit pakket is de Maisel’s Weisse niet te vinden op het Oktoberfest. Dat neemt niet weg dat het een heerlijk weizen biertje is, gebrouwen volgens traditioneel recept uit Beieren. Maisel’s Weisse heeft een oranje gouden kleur en een flinke schuimkraag. Het aroma is moutig en zoet. Tijdens het proeven herken je smaken van banaan, mout en kruidige tonen. Het mondgevoel van deze hefeweizen is romig en voelt bijna aan als een bananenmilkshake. Maisel’s Weisse behoort absoluut tot de top van weizen bieren. De Gebrüder Maisel brouwerij staat in Bayreuth, een klein stadje in Beieren. In 1887 richtte de broers Eberhardt en Hans Maisel deze brouwerij op. Het bekendste biertje van de brouwerij is de Maisel’s Weisse die in 1955 werd geïntroduceerd. Inmiddels staat de vierde generatie van de familie Maisel aan het roer en is de brouwerij een van de grootste van Duitsland geworden. Probeer dit biertje eens met een frisse zomerse salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *