Wat is het verschil tussen weizen en witbier?

Weihenstephaner bier raam

Witbier en weizen, is dat niet hetzelfde? Witbier is toch een typisch tarwebiertje en is weizen niet Duits voor tarwe? Dat is zeker waar, beiden zijn dan ook tarwebieren, maar er zijn wel degelijk grotere verschillen dan dat de een Belgisch is en de ander Duits.

Weizen

Weizen is een bierstijl afkomstig uit Beieren in zuid Duitsland. Bekende brouwers van weizen bieren zijn bijvoorbeeld Weihenstephan en Erdinger. Als soort ode aan de weizen bieren wordt ook elk jaar het Oktoberfest georganiseerd in München. Dit feest staat bekend om de grote tenten, de lange tafels en de enorme pullen bier. Weizen bier is hier dan ook in overvloed.

Bij weizen zullen velen denken aan de troebele blond achtige bieren. Er zijn echter verschillende soorten weizen bieren:

  • – Hefeweizen
  • – Kristallweizen
  • – Dunkelweizen
  • – Weizenbock

De meest bekende is de hefeweizen. Dit is het blond achtige biertje dat mensen meestal bestellen als ze op het terras zitten. De hefeweizen wordt gebrouwen met gist en is ongefilterd, dit veroorzaakt wat de troebele kleur. De kristallweizen daarentegen wordt wel gefilterd waardoor het een heldere kleur krijgt. Dunkelweizen is, wat de naam al een beetje verraadt, een donker biertje met een bruine kleur. Tot slot is er ook nog de weizenbock wat een stuk zwaarder biertje is dan de andere weizen. Een weizenbock kan een alcoholpercentage van 8% hebben waar de meeste weizen rond de 5,5% – 6% liggen.

Witbier

Witbier is afkomstig uit België en dankt haar naam aan de veelal witte kleur die de bieren hebben. De meesten denken bij witbier direct aan Hoegaarden. Dit is volkomen terecht. In het gelijknamige plaatsje op de grens van Vlaanderen en Wallonië is het witbier nieuw leven in geblazen. In Nederland is witbier erg populair. Witbieren hebben vaak een laag alcoholpercentage en drinken daarom erg lekker weg in het zonnetje.

De verschillen

Weizen en witbier zijn inderdaad beiden bovengistende tarwebieren, maar behalve dat de bierstijlen in andere landen zijn ontstaan, zijn er nog grotere verschillen. Zo worden ze bijvoorbeeld op twee verschillende manieren gebrouwen en hebben ze totaal andere smaken.

Tarwe

Ondanks dat weizen en witbieren allebei tarwebieren zijn, verschillen ze wel degelijk. Zo wordt witbier gebrouwen met ongemout tarwe en worden weizen gebrouwen met minimaal 50% tarwemout. Daarnaast wordt witbier ook met minder tarwe gebrouwen dan weizen. Het tarwe heeft verschillende effecten op de bieren. Het zorgt bijvoorbeeld voor de typische weeïge smaak. Ook zorgt het tarwe voor de troebele kleur omdat graan moeilijk te filteren is. Dit zorgt er voor dat de bieren ondoorschijnend zijn. Daarnaast bevat tarwe veel eiwitten, welke de mooie en volle schuimkraag creëren.

Reinheitsgebot

Bij het brouwen van weizen komen nog wat regels kijken. Zo moeten alle weizen voldoen aan het zogenaamde “Reinheitsgebot”. Het Reinheitsgebot is de oudste warenwet ter wereld afkomstig uit Beieren. Hier is bij wet vastgelegd dat bier alleen gebrouwen mag worden met granen, water en hop. Het is dus verboden om vruchten en kruiden toe te voegen aan de bierbrouwsels. Bij witbieren is het wel toegestaan om andere ingrediënten toe te voegen. Veel voorkomende ingrediënten die worden gebruikt bij witbieren zijn bijvoorbeeld koriander en citrus. Dit zorgt voor de herkenbare kruidige en fruitige smaak van witbier.

Smaak en aroma

Smaak creëren bij witbier is dus niet zo moeilijk, gewoon een lekker kruid en een vrucht toevoegen en je hebt een heerlijk biertje. Voor weizen is dit een stuk ingewikkelder vanwege het Reinheitsgebot. Bij weizen bieren moeten de slechts paar toegestane ingrediënten smaak en aroma toevoegen aan het bier. Zodoende wordt er gebruik gemaakt van een speciaal weizen gist. Dit type gist zorgt voor de typische kruidige en zoete tonen zoals kruidnagel, banaan en vanille. Weizen bieren zijn hierdoor ook vaak zoeter dan witbieren, waaraan meestal een zuurtje wordt toegevoegd zoals citrus.

Citroen in je witbier

De grootste fabel rondom witbier is het toevoegen van een citroentje in je glas. Nooit meer doen! Deze gewoonte is ontstaan in de tijden dat witbier heel populair was en Hoegaarden niet was aan te slepen. Door de grote vraag was er niet genoeg tijd om het bier te laten rijpen. Om toch een zuurtje te krijgen in het bier werd een schijfje citroen toegevoegd als plaatsvervanger. Tegenwoordig heeft het bier weer alle tijd om te rijpen en is de citroen niet nodig. Dit zorgt alleen maar dat je bier overbodig zuur wordt. De volgende keer dus als je een witbiertje bestelt op het terras, kun je gewoon zeggen dat ze het schijfje citroen achterwege mogen laten.

Witbier of weizen?

Witbier of weizen? Eigenlijk is het niet een heel logische tweestrijd, behalve dat het beiden tarwebieren zijn. Ze hebben beiden hun eigen authentieke smaak en zijn overheerlijk. Zonde om daar een keuze tussen te moeten maken! Jammer genoeg is het terrassenseizoen inmiddels weer voorbij en regent het buiten. Ook Oktoberfest is al geweest en de biertenten zijn weer opgeruimd. Gelukkig kun jij zelf nog steeds heerlijke bieren in huis halen! Speciaal als ode aan de weizen bieren heeft BrewPack het Oktoberfest Pack gemaakt met 5 mooie weizen bieren, waarvan 4 speciale Oktoberfest Märzen, die je kunt drinken uit je eigen 50cl glas. Bestel hem nog snel en geniet het al het moois uit Beieren. Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *