Wat is bockbier?

herfstbladeren bomen

De herfst is weer begonnen en dat betekent maar één ding: bockbier! Bockbier is een seizoenbier verkrijgbaar vanaf september tot en met februari. In Nederland is Bockbier erg populair in deze herfst- en wintermaanden, maar wat is bockbier eigenlijk en waar komt het vandaan? Wij beantwoorden deze en andere vragen voor je in dit artikel.

De afkomst van bockbier

Weizen bier is niet het enige mooie uit Duitsland, bockbier komt hier namelijk ook vandaan. Bockbier is namelijk ontstaan in het Duitse stadje Einbeck, wat ten zuiden van Hannover ligt. Tijdens de Middeleeuwen was Einbeck een echte bierstad en was het onderdeel van de Hanzesteden. Het Einbecker bier was ook erg populair in het zuiden van Duitsland in Beieren. In het Beiers werd Einbecker bier echter verbasterd naar “Ainpöckisch bier”. Dit werd vervolgens weer “Ainpöck” wat uiteindelijk volledig werd afgekort tot “ein Bock” oftewel Bock.

Het brouwproces van bockbier

Bockbier is oorspronkelijk een ondergistend bier met een alcoholpercentage tussen de 6% en 7%. Wat bockbier onderscheidt van pils is dat twee keer zo veel mout bevat. Bij zo veel mout komen er extra suikers vrij tijdens het brouwen wat zorgt voor een steviger biertje. Daarnaast is de mout ook gebrand wat zorgt dat de mout gaat karamelliseren. Dit geeft het bockbier de typisch zoete karamelsmaak. Tegenwoordig worden er ook bovengistende bockbieren gebrouwen. Deze bieren hebben vaak een meer fruitig aroma. De enige eis waar Bockbier echt aan moet voldoen is dat het stamwortgehalte minimaal 15,5 graden Plato moet zijn. Deze eis is bij wet vastgelegd in Nederland. Het stamwortgehalte geeft de dichtheid van het bier aan wat iets zegt over hoe zwaar het is.

Wat is dubbelbock?

Dubbelbock, of Doppelbock in het Duits, is niets anders dan een zware variant van de traditionele bock. Het heeft 7% alcohol of meer en is minimaal 18 graden Plato. Voor de dubbelbock wordt meer mout gebruikt, dit zorgt voor meer vergistbare suikers wat leidt tot een hoger alcoholpercentage. Ook deze bock is zoet van smaak door de gebrande mouten. De dubbelbock is afkomstig uit München waar het voor het eerst werd gebrouwen door paters van de Franciscaner orde. Tijdens de vastentijd voor Pasen mochten de paters geen vast voedsel eten. Daarom waren ze op zoek naar een vervanger en dronken ze in deze tijd veel dubbelbock wat fungeerde als vloeibaar brood. Een heel prima dieet lijkt ons!

Bokbier of Bockbier?

Bockbier is de officiële Duitse benaming, maar in Nederland noemen we het ook vaak Bokbier. Je kunt dit zien als de Nederlandse spelling van het bier, maar het is vooral een handigheidje voor de marketing van bockbieren. Door het bokbier te noemen is de link snel gelegd naar het afbeelden van een bok op de etiketten van de bieren.

Wat eet je bij een bockbier?

Bockbieren zijn vaak rijk van smaak en passen daarom niet bij elk gerecht. Erg voor de hand liggend passen herfstige en winterse gerechten goed bij een bockbiertje. Door het wat hogere alcoholpercentage en de zoetigheid van bockbieren is het erg lekker om het met stevige vleesgerechten te drinken. Je kunt hierbij denken aan een heerlijk stoofpotje of wild vlees zoals konijn of hert. Ook hachee of een klassieke stamppot smaken verrukkelijk bij een bockje. Drink je een bockbier tijdens het borrelen in plaats van tijdens het avondeten, maak dan een kaasplankje met mooie schapenkazen zoals manchego of pecorino.

Bockbier landen

Hoe lekker bockbieren ook zijn, je kunt het jammer genoeg maar in enkele landen drinken. Uiteraard heeft Duitslands, waar het allemaal begon, een grote bockbiercultuur. Ook in Tsjechië, Noorwegen en Oostenrijk drinken ze graag een bockje op een koude of regenachtige dag. Daarnaast deelt ook Nederland gelukkig de liefde voor bockbier. Hier kunnen we elk jaar genieten van mooie bockbieren. Je zou misschien ook België in dit rijtje verwachten, omdat je wel eens een Belgische bock voorbij hebt zien komen. De Belgen brouwen eigenlijk alleen maar bockbieren voor de Nederlandse markt en niet voor de Belgen zelf. Met deze paar landen is de bockbierclub wel zo’n beetje compleet. De echte bockbierliefhebbers kunnen het dus dicht bij huis houden!

Bockbierseizoen

Zoals gezegd is bockbier echt seizoensgebonden en wordt het gedronken in de herfst tot aan het einde van de winter. Ooit is geprobeerd een vaste startdatum te creëren voor het bockbierseizoen. Dit zou de eerste maandag van oktober moeten zijn, maar dit is er nooit echt doorheen gekomen. Veel brouwerijen brengen hun bockbieren al eerder op de markt en daarom zijn ze over het algemeen al verkrijgbaar vanaf september. Voor de echte liefhebber dus alleen maar een voordeel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *